Nieuwe initiatieven

Joost Zuidberg

"Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het verbeteren van kwaliteit van leven na de ziekte is."

Op 14 juli komt de KiKaRoW langs Roeivereniging Weesp. Eén van de vier leden van het KiKaRoW team dat de activiteiten begeleidt is Joost Zuidberg. Hij kreeg allebei zijn kinderen aan het roeien. Van zijn dochter Julie is dat best verrassend: zij overwon twee keer leukemie. Zijn inzet en betrokkenheid bij het Rondje NL is dus niet onverwachts.

“Wij zijn bijzonder blij met de focus van KiKaRoW op de LATER-poli. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het verbeteren van kwaliteit van leven na de ziekte is. Julie had veel last van energietekorten, dus we hadden niet verwacht dat ze veel zou kunnen gaan sporten. Mijn zoon Berend werd enthousiast over roeien via mij, en daar kwam Julie al gauw achteraan. Het roeien gaat Julie heel goed af, tot onze grote verbazing. Ze zijn allebei aangemeld als roeier bij the Vin. Al denk ik dat het hele stuk wat veel gevraagd is, daar moet je een hoop uithoudingsvermogen voor hebben.”

In de jaren 80 begon Joost als student met wedstrijdroeien, en sinds zeven jaar is hij weer recreatief aan het scullen op de Vecht bij RV Weesp. “Nu als oude lul,” zegt hij. “De Vecht is een prachtig roeiwater, met veel natuur en afwisseling. RV Weesp is een relatief klein clubje, met een vaste ploeg op zondagochtend, en 15 jeugd- en juniorleden die we één keer per week begeleiden.”

Het vierkoppige team heeft een doelbedrag voor ogen van €10.000 en voorziet geen problemen. “Bij RV Weesp maken we van 14 juli in ieder geval een grote happening. Een clubgenoot heeft een stoomboot, die samen met de vloot achter the Vin aan gaat. We spelen met het idee een roeiclinic te laten verzorgen. Dan laten we leden die vanuit Weesp zijn doorgestroomd naar nationale teams vertellen over topsport. Idealiter gaan leden ook op eigen initiatief werven, dat is toch het meest aansprekend. Ik vind het mooi om te zien als het enthousiasme voor het project overslaat op anderen, en mensen actief mee gaan doen. Met zo’n aantrekkelijk doel als de KiKaRoW gaat het bijna vanzelf.”

Lees meer over andere Kika-roeiers