Nieuwe initiatieven

Elfde etappe Leeuwarden – Sneek – Medemblik

Datum: 17-06-2019

Vooraf

 

Dit weekend vaart The Vin op zaterdag in etappe 11a door het Friese land om vervolgens op zondag in etappe 11b het IJsselmeer over te steken richting Medemblik.

                           

Heel veel succes met de #11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden!

Wij hebben een gezamenlijk doel: met elkaar willen we zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek!

Wij zijn dit weekend ook in Friesland maar we hebben onze route iets aangepast zodat we elkaar niet voor de voeten zwemmen/roeien.

Foto’s

Verslag

Verslag KiKaRoW traject 11 Leeuwarden – Medemblik 22 en 23 juni 2019

De voorbereidingen voor dit traject waren afgerond en de weersomstandigheden waren buitengewoon gunstig, zonnetje en windje mee en dus konden we het sein IT GIET OAN geven voor het traject Leeuwarden-Sneek. Ware het niet dat de Reddingsbrigade (nog) niet aanwezig was. Zij zouden ons begeleiden van Leeuwarden naar Sneek. Alle beschikbare nummers gebeld, maar geen gehoor. Het enige advies van het antwoordapparaat was, dat ik in een noodgeval 112 moest bellen. Daar was ik enorm mee geholpen en gaf mij een gerust gevoel. Spoedoverleg met Theo (TH) en Ahrend-Jan. Gezien de omstandigheden en risico’s hebben we besloten zonder begeleidende boot koers te zetten naar Sneek. Tijdens de briefing bij RV Wetterwille, onder het genot van koffie met heerlijke Friese kruidkoek, aangegeven dat The Vin en de mee roeiende boten bij elkaar moesten blijven, zodat bij eventueel onheil hulp nabij zou zijn. Bij de mee roeiende boten bevond zich ook een twee weken oude, door leerlingen van het ROC De Friese Poort gebouwde, sloep met enthousiaste bemanning. Werkelijk een heel mooi boot. Volgens schema vertrokken we richting Sneek. Omdat er geen begeleidingsboot mee voer, gingen Dick en Ahrend-Jan (met zijn tent) bij mij in de auto mee. Mijn hoop op een rustig dagje was hiermee gevlogen. Wij, met de botenwagen achter de auto, naar een mooi bruggetje, waar The Vin over enige tijd onderdoor zou komen. Al wachtend begon het gezeur om koffie. Had ik daarvoor moeten zorgen? Ahrend-Jan met zijn professionele camera in de aanslag, leunend over de brugleuning om toch maar vooral die mooie wolken op de achtergrond te krijgen. Want mooi waren die wolken zeker, maar ook een beetje om Marco een plezier te doen, want die had aangegeven om vooral vaak naar boven te kijken.

Bij onze volgende stop, de Dillesylbrug, stond een wisselploeg al klaar om de bemanning van The Vin af te lossen. Een schitterend echt Elfsteden-bruggetje, waar de dorpsoudste met Ahrend-Jan in discussie ging. Hij was zeer begaan met onze actie. Alles verliep voorspoedig volgens schema totdat The Vin door Sneek voer en daar wat oponthoud te verduren kreeg. Maar wij waren gerust, want de Tjerk Hiddes had zich, na een flink stuk omvaren, bij The Vin gevoegd. De aankomsttijd in Sneek was voor ons niet zo belangrijk, want we hoefden niet verder te roeien en hadden een vrije middag om in Sneek door te brengen. Ik kan je vertellen dat dat geen straf is. Vanwege Maarten van der Weijden hadden we besloten om de volgende dag pas naar Stavoren te roeien, voordat we het IJsselmeer zouden oversteken. Maarten zou dan al Stavoren zijn gepasseerd. Na aankomst van alle bemanningen werden we geweldig ontvangen bij RV de Geeuw met een heerlijke lunch. Don Brunet, voorzitter RV de Geeuw, heette ons welkom en wenste ons veel succes. We kregen na de lunch Elisa van RV de Geeuw mee als gids. Zij kon ons leuke weetjes vertellen, terwijl wij door het centrum van Sneek liepen. Die middag finishte daar ook een grote hoeveelheid wandelaars, die aan een marathon hadden deelgenomen. Diezelfde mensen waren we ook met de auto tegengekomen op een landweggetje. Het centrum van Sneek bestaat voor ongeveer 50% uit terrassen, dus we moesten wel ergens gaan zitten. Rondje van Ahrend-Jan. Hulde en dank! Vervolgens weer terug gelopen naar RV de Geeuw. Een paar klusjes aan The Vin gedaan en schoon gespoten. ’s Avonds genoten we van een heerlijke maaltijd, verzorgd door de dames van de Geeuw. Ahrend-Jan nog een “gevoelige” toespraak gehouden tijdens het eten. Prima sfeer met leuke mensen. Op weg naar ons logeeradres bij Carla in Koudum, passeerden we vele duizenden mensen die langs het water stonden om Maarten van der Weijden aan te moedigen. Met Carla en haar man nog iets gedronken en vervolgens werden wij (vijf mannen) over het huis verdeeld om te gaan slapen.

Een paar keer wakker geweest. Ik dacht dat het onweerde, het bleek echter mijn buurman te zijn. De volgende morgen weer vroeg op en richting RV de Geeuw, waar de tafel al weer gedekt stond voor een riant ontbijt. Thomas Klein overhandigde een check aan Ahrend-Jan, waarvoor nogmaals dank! Na de briefing en portofooncheck ging The Vin te water en stapte de eerste van de vier bemanningen in. Ahrend-Jan en Dick samen met Theo, Ed en Jan-Hein aan boord van de Tjerck Hiddes, een gouden team toch? Ik was er niet bij, dus vraag het anderen. Ook een wisselploeg was ingescheept op de Tjerck Hiddes en vast voorzien van de reddingsvesten, zodat er geen wisseling van vesten hoefde plaats te vinden bij de bemanningswissel. De weersomstandigheden waren wederom optimaal, zonnig en matige oosten wind. Wederom volgens schema vertrokken richting Stavoren. De WhatsAppgroep liet al snel van zich horen en gaf mooie plaatjes van Friese wateren te zien. Wissels werden op het water uitgevoerd. Uiteindelijk met enige vertraging aangelegd voor de sluis van Stavoren. Sanitaire stop, bemanningswissel en wachten tot er geschut kon worden om het IJsselmeer op te gaan. Ruim een uur na schema tijd geschut en het IJsselmeer op, waar een aantal sloepen en een Yole de mer The Vin en Tjerck Hiddes al opwachtten. De roeisloepen, uit Deventer en Makkum, de Twirre en Bergenvaardersloepen gaven saluut, waarna gezamenlijk de tocht over het IJsselmeer begon richting Medemblik. We hadden duidelijk afgesproken met de andere boten om bij elkaar te blijven, waardoor de langzaamste boot uiteindelijk het tempo bepaalde. De mee roeiende boten hadden er al een traject opzitten vanuit Medemblik naar Stavoren met tegenwind, dus voor hen een dubbele prestatie. Door de oostenwind mee kregen de roeiers het flink warm.

Met ongeveer anderhalf uur vertraging werd er aangelegd in de Oosterhaven van Medemblik, waar Herma Bik ons stond op te wachten. Voor de Tjerck Hiddes was dit het einde van dit traject en deze vertrok richting Den Helder. Mannen, nogmaals veel dank voor jullie goede zorgen en begeleiding. Tot volgende week in Schagen. De mee roeiende boten gingen naar het Regatta Centrum om daar door een kraan, geleverd door KZ&RV Hollandia, uit het water getakeld te worden voor de thuisreis. Al deze roeiers ook veel dank voor jullie begeleiding! The Vin ging verder, onder begeleiding van de Reddingbrigade, richting Onderdijk. Na de Westerhavensluis lag een aantal roeiboten van RV de Kogge The Vin op te wachten om gezamenlijk de tocht tot een goed einde te brengen. Aangekomen bij RV de Kogge stond daar een comité van ontvangst met burgemeester Frank Streng de boten op te wachten. De burgemeester begroette de bemanningsleden van The Vin en complimenteerde hen met deze geweldige prestatie. Na toespraken van de burgemeester en de voorzitter van RV de Kogge werd een check overhandigd aan Ahrend-Jan, die een dankwoord sprak. Tijdens een hapje en drankje sprongen diverse bemanningsleden spontaan het water in om enige verkoeling op te doen. The Vin werd veilig in de loods geplaatst om volgende week richting Schagen en Alkmaar te varen. Al met al een bijzonder geslaagd weekend, waarbij mij het meest is bijgebleven de warme ontvangsten die we bij alle roeiverenigingen hebben mogen ervaren en de betrokkenheid bij dit KiKaRoWproject. Ook de samenwerking tijdens de voorbereidingen was bijzonder plezierig. Alle betrokkenen heel veel dank voor jullie inspanningen.

Michiel Roos
(trajectcoördinator)
 

Reportages

Roeivereniging de Kogge haalt € 1.500 op voor de KiKaRoW