Nieuwe initiatieven

Vierde etappe Roosendaal – Den Bosch

Datum: 29-04-2019

Roosendaal – Den Bosch Vooraf

Roeisters steunen onderzoek naar kinderkanker

KiKaRow arriveert via Heusden in Den Bosch

In het weekend van 4 en 5 mei maakt Roeivereniging Breda, aan de Mark in Terheijden, onderdeel uit van KiKaRoW 2019. Roeiers van RV Breda roeien op zaterdag 4 mei vanaf Roosendaal mee naar Terheijden. Zaterdagmiddag worden de roeiers enthousiast en met muziek van De Blaoskaoken binnengehaald aan het vlot van de vereniging. Op zondag 5 mei vertrekt de vloot, begeleid door Bredase roeiers, in de richting van ’s-Hertogenbosch.

 

Maarten van de Laarschot uit Sprang Capelle (Foto: Dianne de Kok)

Eén van de oud-patiënten is Maarten van de Laarschot uit Sprang Capelle. Tot een half jaar geleden had hij nooit in een roeiboot gezeten. Toch neemt hij op 4 en 5 mei deel aan diverse etappes Roosendaal, Breda en Den Bosch. Op 6 jarige leeftijd werd bij Maarten een Ewing Sarcoom (botkanker) ontdekt. Na een flinke periode van ongeveer 1,5 jaar, in het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam herstelde hij. De jaren daarna bezocht Maarten frequent de late effecten poli om op deze manier bij te dragen aan het onderzoek naar de late effecten van kanker.

In 2017 werd bij Maartens zoontje Thomas (toen 4 jaar) een neuroblastoom (hele zeldzame kinderkanker) ontdekt. Thomas werd behandeld in het Prinses Maxima Centrum. Maartens voornaamste motivatie om mee te doen is dat hij weet dat ook Thomas in de toekomst veel te maken gaat krijgen met de late effecten van kinderkanker.

Op Tilburgse Watersportbaan bij roeivereniging TOR is Maarten wekelijks getraind door zijn bevlogen trainer Tammo van den Bos om aan deze tocht deel te kunnen nemen.

In Heusden wordt de The Vin opgehaald door 15 boten van RV De Hertog. Over de Maas en de Dieze komt de boot dan aan het einde van de middag aan in Den Bosch. Voorzitter Hans de Bruijne: “We gaan er een mooi evenement van maken. Het wordt één groot onthaal met onder andere live muziek.”

artikel dtvnieuws.nl met interviews

Foto’s Roosendaal – Den Bosch

Verslag Roosendaal – Den Bosch

Het is zaterdag 4 mei en we roeien vandaag van Roosendaal naar Breda, over de Roosendaalse Vliet en de Mark. De afstand valt mee, 34,5 kilometer, en we hebben drie wissels gepland. Voor de eerste trek wordt de boot bemand door kikaroeier Maarten van Laarschot en begeleider Tammo, beiden roeiend bij de Tilburgse Open Roeivereniging, aangevuld door twee roeiers en een stuurvrouw van de Roosendaalse Roeivereniging. Het is fris, er zijn mooie Hollandse luchten met af en toe zon maar ook wat fraaie wolkenpartijen. De wind komt uit het noordwesten, kracht 2 à 3. Heerlijk roeiweer.

We starten met een briefing aan de bemanning van The Vin. Hoe werken de reddingvesten, hoe werkt de portofoon voor contact met de begeleidingsboot van de KNRM Tjerck Hiddes, waar moeten we onderweg rekening mee houden. Vragen? Geen vragen. Dan eerst een ceremonieel moment: Elske Postma, kampioen kikaberenverkoper van RRV, overhandigt een cheque van € 3400, die in grote dank worden ontvangen.

Gepostet von Kikarow am Samstag, 4. Mai 2019

Het is tijd om te vertrekken. The Vin wordt in het water gelegd, de bemanning stapt in, de Tjerck Hiddes geeft een lange stoot op de hoorn, en we varen. Een aantal roeiboten van de Roosendaalse RV doet ons uitgeleide. Ook roeit er de hele dag een jeugd-C4 mee van de Bredase Roeivereniging. Zij worden weer geëscorteerd door twee motorbootjes met wisselbemanning en heel veel eten, drinken en snoeptrommels aan boord. Ze hebben het op die motorboten niet warm, ik zie dikke jassen, mutsen en fleecedekens.

The Vin roeit lekker door. Keurig op schema bereiken wij Stampersgat, waar een verse bemanning voor The Vin klaarstaat. Deze brengt ons naar Hoeven, waar wij aanleggen bij Watersportcentrum ‘t Lamgat. Hier kunnen wij iets langer pauzeren. Er staan twéé bemanningen van RV Breda klaar, onder wie kikaroeisters Lindy Clemens en Nienke Ginsberg en hun begeleider Ivo, en een paar familieleden die het graag meemaken, onder wie Lindy’s dochtertje. En er ligt nog een Bredase 4 klaar om ons te begeleiden. De kikaroeiers van vandaag zijn een paar maanden geleden met roeien begonnen. Zij hebben een spoedcursus gehad om een stuk in The Vin mee te kunnen varen.

De pauze kan helaas niet al te lang duren, we moeten onder de spoorbrug bij Zevenbergen door die maar een keer per uur geopend wordt. De eerste ploeg van RV Breda met kikaroeister Lindy satpt aan boord van The Vin. De wisselploeg en de familie, inclusief Lindy’s dochtertje, stappen aan boord van de Tjerck Hiddes. Ook zij krijgen reddingvesten aan. Het is opeens een drukte van belang aan boord van de KNRM-boot maar de bemanning laat zich niet afleiden: de spoorbrug is een draaibrug, maar er hangen bovenleidingen. In principe hangen ze zo hoog dat de Tjerck Hiddes er onderdoor moet kunnen varen maar de bemanning neemt geen risico. De mast met antennes wordt gestreken, zodat de boot nog maar 4,20 meter in plaats van 7 meter hoog is. Veiligheid voor alles.

Na de brug gepasseerd te zijn wordt de mast weer naar boven getrokken en zet de bemanning zijn beste beentje voor: er wordt koffie aan de passagiers geserveerd. Het weer werkt nog steeds redelijk mee: af en toe een wolk voor de zon, het spettert af en toe wat en het is niet erg warm, maar toch goed te doen. Geïnteresseerden krijgen uitleg over de boot en over de KNRM, The Vin vaart lekker door en op de motorbootjes wordt gezongen en gesprongen om de moed erin te houden. Steeds meer boten van RV Breda varen ons tegemoet.

Halverwege tussen ‘t Lamgat en RV Breda is het weer tijd voor een wisseling van de bemanning. Hier is helaas geen geschikte steiger, daarom gaan we wisselen op het water. De Tjerck Hiddes vaart The Vin voorbij, neemt dan gas terug en vaart heel langzaam verder. De stuurman van The Vin brengt de boot langszij, met pikhaken wordt de boot “aangehaakt”, met landvasten voor en achter worden de boten aan elkaar vastgelegd. Dan kan de bemanning van The Vin aan boord van de Tjerck Hiddes stappen en een verse ploeg, met kikaroeiers Nienke en Maarten, in de roeiboot klauteren. Het is de eerste keer dat we zo wisselen maar het loopt gesmeerd.

Leuke foto’s van de finish in Breda afgelopen zaterdag. Wat een feestje was het!

Gepostet von Kikarow am Sonntag, 5. Mai 2019

Het loopt iets té gesmeerd, we gaan te snel. Zo komen we veel te vroeg bij RV Breda aan, straks liggen we daar en is er nog niemand! We besluiten om nog een keer aan te leggen, deze keer in de haven van Terheijden. We maken van de gelegenheid gebruik om ook Lindy weer in de boot te laten stappen en na groen licht varen we het laatste stuk naar de vereniging, met drie kikaroeiers in de bemanning.

Roeivereniging Breda heeft een feestelijke ontvangst voor ons georganiseerd. Er zijn veel leden, er zijn drankjes en hapjes, de muziek wordt verzorgd door De Blaos Kaoken, de wethouder is aanwezig om namens RV Breda een cheque van € 10.000+ te overhandigen.

Zondag 5 mei moeten we vroeg aan de bak. Het is 51,5 km roeien naar Roeivereniging De Hertog in Den Bosch en we worden daar om vijf uur verwacht. Om half zeven zitten we dus bij RV Breda al aan ‘t ontbijt, om 7 uur worden de roeiers gebrieft en om half acht varen we weg, weer met kikaroeier Maarten van Laarschot in de boot. Vandaag heeft zich een marathon-roeiploeg uit Den Bosch bij ons gevoegd. Zij zullen het hele stuk in een C3 met ons meevaren. De roeiers moeten meteen aan de bak want om acht uur hebben wij afgesproken dat de Marksluis bij Oosterhout speciaal voor ons een uur eerder dan normaal bediend zal worden. Daar willen wij op tijd voor zijn.

Dat lukt, wij zijn om acht uur bij de sluis … die niet open gaat. We proberen contact te leggen met de sluiswachter maar krijgen op geen enkele manier gehoor. Uiteindelijk bellen we het calamiteitennummer van Rijkswaterstaat en leggen het probleem uit. Gelukkig wordt er nu vlot actie ondernomen. Verlaat komen wij de sluis door en leggen even later aan bij Watersportvereniging Sluis 1 in Oosterhout. Daar stapt Maarten met zijn ploeg van RV Breda uit de boot en stapt Nienke met haar ploeg in, en we varen zo snel mogelijk door om iets van de verloren tijd in te halen.

De volgende wissel, bij Drimmelen, wordt weer een waterwissel. We doen dezelfde truc als op zaterdag en zien kans om The Vin in 5 minuten weer varend te hebben, terwijl een normale wissel, met aanleggen aan de kant, minstens een kwartier kost. Zo varen we de Bergse Maas op, tegen de stroom is, naar het haventje van Peerenboom.

Aan de toegang naar de haven van Peerenboom woont mevrouw Maasland, die zo vriendelijk is om haar steiger aan ons ter beschikking te stellen. Een verstild, bosrijk plekje aan het water, waar de rust ruw verstoord wordt door een rumoerige horde roeiers die haar tuin en steiger gebruiken om uit en in de boot te stappen, een sanitaire stop te maken, en de volgauto’s op te zoeken. Gelukkig duurt de invasie niet lang. Als The Vin weer op het water ligt blijkt er een wedstrijdroeiploeg van TOR in te zitten. Zij zullen alle verloren tijd wel eens even inhalen.

Gepostet von Tilburgse Open Roeivereniging TOR am Sonntag, 5. Mai 2019

En dat lukt ze. Bij vertrek uit Peerenboom lagen we 20 minuten achter op schema, maar ze komen keurig op tijd aan bij Watersportvereniging Waalwijk. Onderweg krijgen wij een felle bui over ons heen, en The Vin vaart zo hard dat de marathonboot van De Hertog in de regen helemaal uit zicht raakt. De Tjerck Hiddes besluit om The Vin door te laten varen en zelf om te keren, kijken of alles goed is met de marathonroeiers. Als wij de boot in zicht hebben wordt er vanonder een grote oranje regenjas een duim omhoog gestoken, zij dieselen dapper door. Gerustgesteld keren wij om en proberen op volle kracht The Vin in te halen maar die blijkt al bij de watersportvereniging aangelegd te hebben.

Bij WSV Waalwijk wacht ons een verrassing. In aansluiting op ons goede doel hebben zij onder de leden een eigen inzameling gehouden die aan Sichting KiKaRow wordt overhandigd. Bovendien worden roeiers, begeleiders en organisatie onthaald op koffie en warme worstenbroodjes, uiterst welkom na die plensbui.

Helaas kunnen wij ook hier niet lang blijven, het schema kent geen genade. Op naar vestingstadje Heusden waar een vloot van 20 roeiboten van TOR en De Hertog ons opwacht. Te midden van een armada aan roeiboten varen wij via Bokhoven (wisselen) naar de sluis bij Engelen, dan over de Dieze en de Ertveld Plas naar Roeivereniging De Hertog, gelegen tegenover de historische citadel.

Wat een mooi slot van een geweldig weekend: een cheque van €13.000 van Roeivereniging De Hertog. En dit bedrag wordt ook…

Gepostet von Kikarow am Sonntag, 5. Mai 2019

Ook bij De Hertog weten ze van feestje bouwen! Live muziek, tenten met drankjes en hapjes, volle bak, en als het ceremoniële moment daar is krijgt Stichting KiKaRow de ene cheque na de andere overhandigd. TOR ligt niet op onze route maar doet volop mee en schenkt € 2400. De Hertog schenkt € 13.000 en dat bedrag wordt door farmaciebedrijf MSD verdubbeld.

Dan is het tijd om The Vin klaar te maken voor volgend weekend. Boot op de botenwagen, afsoppen, dekzeil erover. Riemen, reddingvesten en pikhaken tellen. Ook de bemanning van de Tjerck Hiddes heeft inmiddels de boot aan kant gemaakt en het dek gezwabberd. Na een gezellige en lekkere avondmaaltijd is het tijd om huiswaarts te gaan. Onderweg naar het station wordt vastgesteld dat men in Brabant erg van feesten houdt en blij is met iedere aanleiding. Waarvan akte.

Nard Geerts & Piotr de Haan

 

Reportages Roosendaal – Den Bosch

Groots ontvangst Kika-Roeiers in Waalwijk

KikaRow Den Bosch brengt 26.000 euro op voor Kinderen Kankervrij

KiKaRow Den Bosch brengt 26.000 euro op