Verslag Kikarow rondje NL route 10a en 10b
Vrijdag 14 juni begon voor mij en voor Nico, de traject coördinatoren van de routes Zwolle -Leeuwarden de apotheose van Rondje KiKaRow rondje NL na maanden voorbereiding. Niet overdrijven natuurlijk, we waren er niet dagelijks mee bezig de afgelopen weken. Soms was er een dagje rust.
Op vrijdagavond rond 21:00 kwamen we aan in Groningen waar we eerst wat bevreemd werden aangekeken. Wie zijn die gasten? Na wat uitleg ging het lampje bij Hans de barman zachtjes branden.
En jullie willen hier slapen? Nou vooruit. Maar de bar gaat zo dicht, was zijn reactie.
Ed en Adri respectievelijk, botenwagendriver en promotie commissie waren intussen ook gearriveerd. Het werd gezellig en op het terras van de Hunze. De bar bleef open en zo werd het toch ineens middernacht.
Tijd om te gaan slapen want de briefing stond gepland voor 07:15.
Op zaterdag 15 juni stond ons een pittig traject te wachten. Van Groningen naar Dokkum via het Lauwersmeer is 61 km. De gemiddelde snelheid in onze planning was 9 km/h. de geplande aankomsttijd 17:00. Maar we wilden eerder aankomen want in Dokkum was een feestje voor ons georganiseerd door de lokale ondernemingsverenging. Daar moesten we natuurlijk wel zijn dus ons streven was zoals we ook vroeger wedstrijden roeiden: Hard beginnen, het middenstuk zwaar aanzetten en de laatste kilometer sprinten. Dat hadden we de roeiers natuurlijk niet zo verteld.
Vroeg beginnen, 08:00 hadden we wel verteld.
De roeiers waren afkomstig uit de regio Groningen, Assen en Leeuwarden maar ook uit Goes. En we hadden Storm. Storm meldde zich begin dit jaar aan als KiKaRoeier. Als 12 jarige, onze jongste KiKaRoeier. Het was geweldig om hem en zijn familie erbij te hebben dit weekend.
Het weer was niet geweldig. Regen volop, maar de middag zou opklaren, misschien nog een buitje.
Ons kritieke punt was het Lauwersmeer. We waren gewaarschuwd dat het er behoorlijk kon spoken.
Bij teveel wind zouden we wellicht moeten besluiten de Vin te slepen door de Tjerk Hiddes, onze vaste begeleidingsboot.. Maar daar gingen we niet van uit.
We hadden ook nog gezelschap van een Dubbeltwee van RV de Hunze. Als het weer het toeliet zouden Ernst en Mariken in deze snelle gladde boot helemaal meevaren tot Dokkum.
We begonnen zeer voorspoedig, met KiKaRoeier Storm in de Vin, Door de goede voorbereiding van het team van de Hunze vlogen de bruggen als vanzelf voor ons open. Bij de eerste wisselplek bleken we al een uur van onze planning te hebben ingelopen. Aankomst 16:00 kwam in zicht. En behalve nattigheid geen vuiltje aan de lucht….
Bij Zoutkamp start het Lauwersmeer. De grote vissershaven van weleer is behoorlijk gekrompen door
de indamming van het Lauwersmeer in 1969.
Er was nog steeds geen zuchtje wind. De Dubbeltwee besloot mee te varen. Het traject over het meer tot de volgende wisselplaats was 17 km maar wisselen vanaf de Tjerk Hiddes mocht dat nodig was ook nog ingecalculeerd. We waren de bocht nog niet om of het werd donkerder, een fijne regen en vlagen wind kondigden een bui aan. De wind werd snel harder, de golven hoger. De Vin haalde de Dubbeltwee in waar op het vlakke water de Dubbel veel sneller was. De afstand van de Tjerk Hiddes tot de roeiboten werd groter doordat de TH de vaargeul moest volgen en de roeiers de walkant aanhielden.
Van afstand zagen we de Dubbeltwee steeds verder in de problemen komen. De Vin roeide een stukje terug en via mondeling contact en de portofoon bereikte de bemanning op de Tjerk Hiddes het bericht dat de boot zinkende was. Direct werd besloten Den Helder Rescue op te roepen voor bijstand. Met veel moeite werden de 2 roeiers aan boord van de TH gehaald. De Dubbeltwee bleef echter hangen achter een betonning boei en bleef achter. De Spingbok van de KNRM arriveerde met een RIB en 6 mannen in maanlandingpakken. 1 van de 2 roeiers was behoorlijk onderkoeld en had de eerste hulp nodig. 3 redders kwamen op de TH die direct koers zette naar de dichtstbijzijnde haven.
De RIB voer door naar de Vin om deze te gaan slepen. Ook hier was het roeien bijna onmogelijk geworden door de hoge golven. De RIB bracht de Vin naar een onbemand haventje, en de roeiers van
de Vin naar de afgesproken wisselplek bij DokkumerNieuweZijlen. Een inmiddels geïnformeerde verse roeiploeg stond klaar om de Vin weer te bemannen. Gebracht door de Rib vervolgden zij het laatste stuk Lauwersmeer waar de wind gelukkig was gaan liggen. De bij de TH gearriveerde ambulance besloot dat de 2x roeiers voldoende waren opgeknapt en niet met de ambulance mee hoefden. Gelukkig. Met een vertraging van 2 uur kwamen we uiteindelijk in Dokkum aan waar we alsnog feestelijk onthaald werden. Eind goed al goed gelukkig want zelfs de achtergebleven Dubbeltwee werd opgevist door de Springbok en afgeleverd in de haven.
Dokkum , het stadje bekend van de Elfstedentocht, heeft geen roeivereniging in tegenstelling tot bijna alle andere start en finish plaatsen van rondje NL. We hadden al maanden geleden contact gelegd met Andries van de ondernemingsvereniging en Gerke (spreek uit “Kerke”) de haven- en camping .
Dat gesprek op een koude zaterdagochtend in januari resulteerde in een geweldige ontvangst en verzorging waarbij slaapplaatsen, diner en ontbijt voor alle roeiers en begeleiders geregeld was. De gemeente Noardeast Fryslân waar Dokkum onderdeel van is sponsorde ons project met vrije doorgang door alle bruggen en sluizen. Ondernemers droegen hun steentje bij door een deel van hun zaterdag omzet te doneren aan KiKaRow. Hulde. De hoogte van dit bedrag is op het moment van schrijven nog niet bekend.
Zondag mochten we lekker uitslapen, briefing stond gepland voor 09:45. Het team van ASR uit Assen aangevuld met centrale roeiers Hans, Ellen, Carola en natuurlijk Storm had de route en het wisselschema voorbereid. Storm mocht weer starten en werd onder applaus van het uitgelopen Dokkum uitgezwaaid. (of heb ik dat laatste nu gedroomd?). De broertjes van Storm mochten mee op de Tjerk Hiddes. Net als de vorige dag en zij hoopten op weer een spectaculaire redding door mannetjes in maanlandingpakken en racende rubberboten. Wij hoopten dat allemaal niet.
De route was kort, het weer prima, geen reden voor haast zou je denken. Dat bleek toch weer tegen te vallen. De wind was tegen, en de provincie Fryslân ineens ook, omdat besloten was te gaan
spuien. Dat gaf stroom tegen. En om op afgesproken tijd in Leeuwarden te zijn, moesten we wel vóór 12 door de bruggen van Burdaard zijn. De middag pauze voor de brugwachters, tussen 12:00 en 13:00 is namelijk heilig in Fryslân. Gelukkig kwamen we 11:55 door. Poe, 5 minuten over.
Vlak voor Dokkum kreeg Storm nog een publiekswissel en mocht hij het stuk door Leeuwarden varen.
De Tjerk Hiddes kon ons hier niet volgen vanwege enkele vaste bruggen. We werden daarom begeleid door een boot van de reddingsbrigade. De Tjerk moest buitenom.
Een C2 van RV Wetterwille loodste de Vin door de stad en om 14:55 legde de Vin aan bij het vlot van Wetterwille. Koffie, thee en schalen vol fries suikerbrood zorgde voor een uurtje gezellig napraten op
het terras van de vereniging.
Storm en zijn broertjes leefden zich nog even uit in de vaart voor de vereniging. Zwemmen en testen of dat zwemvest wel echt werkt. Het werkte. Storm kan trouwens nog steeds gesponsord worden via
Hij staat al op €675,-. Er kan nog meer bij.
Wij, roeiers en begeleiders, hebben een prachtig weekend beleefd.
Cees van der Ven, Trajectcoördinator.